Mersin’de bir günde her yeri gezmek mümkün değil. Buradaki ziyaretlerinizde bizim gibi özel araç kiralarsanız her bölgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Çünkü turistik bölgelerin her biri birbirinden oldukça uzakta yer alıyor.
Mersin’de Yapılacak Şeyler
Türkiye’nin turizm açısından en önemli şehirlerinden biri olan Mersin’de hem tarihi dokuları yakından görebilir hem de doğa ile iç içe harika bir tatil geçirebilirsiniz.
Mersin, sunduğu çeşitlilik ve tarihiyle Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Yaz aylarında Mersin’de sahilde denize girmek isterseniz kalabalıktan rahatsız olabilirsiniz ancak önerdiğimiz yerler sizin için her zaman sakin ve gezilebilir olacaktır.
1 – Kız Kalesi
Mersin Kız Kalesi, Erdemli ilçesinde yer alıyor. Erdemli ilçesinin Mersin’in turizm açısından en kalabalık ilçesi olduğunu hatırlatalım. Kız Kalesi, şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta ve denizin ortasında küçük bir ada üzerine kurulmuş tarihi bir kale. Burası 1119 yılında I. Leon tarafından yaptırılmıştır ve adeta Mersin ile özdeşleşmiştir. Kentin simge yapılarından biri olan Kız Kalesi, şehirde ziyaret edeceğiniz ilk yerler arasında olmalı.
Kaleye çıkmak için küçük tekneler kiralayabilir ve muhteşem kaleyi içeriden gezebilirsiniz. Burayı ziyaret etmek için aşağıda sizler için önerdiğimiz saatlere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Seyahat İçin En İyi Zaman
Mart, Nisan ve Mayıs ayları Mersin’i ziyaret etmek isteyenler için en iyi aylardan bazılarıdır, çünkü bu dönemde antik kentleri, doğal parkları ve sahili çok rahat bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Havalar biraz ısındığında Mersin’in özellikle sahil kesimi çok kalabalık olacaktır. Denize girmek isteyenler için yaz aylarını tercih edebilirler. Ancak antik kentleri, kanyonları ve doğal alanları gezerken çok yüksek sıcaklıklara maruz kalabilirsiniz.
2 – Anemurium Antik Kenti
Mersin Anemurium Antik Kenti, muzuyla ünlü Anamur ilçesinde yer alıyor. Türkçe’de rüzgarlı bölge anlamına gelen Anamurium, Mersin’de mutlaka görmeniz gereken çok önemli bir diğer tarihi nokta.
Bu kentin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor ancak tarihe meraklıysanız Anamur’a geldiğinizde bu Ören Mahallesi’ndeki tarihi kenti mutlaka daha yakından incelemelisiniz. Tarihte burada yaşamış birçok medeniyetin kalıntılarını inceleyin ve bölgenin hemen kenarındaki eşsiz deniz manzarası karşısında büyülenin.
Denize girmek için uygun bir zamanda buraya gelirseniz, antik kentte kendi şezlong ve şemsiyenizle plajda denize girmenize izin veriliyor.
3 – Kanlıdivane Harabeleri
Kanlıdivane ören yeri Mersin’in 50 kilometre batısında yer alıyor. Erdemli’yi ziyaret ettiğinizde burayı mutlaka rotanızda tutmanızı tavsiye ederiz.
Olba Krallığı’nın kutsal yerleşim yeri olan kentin tarihi MÖ 3. yüzyıla kadar uzanıyor. Helenistik Dönem’de ilk kez yerleşime açılan kent, Roma ve Geç Antik Dönem’de en yoğun dönemini yaşamış, MS 4. yüzyılda ise en parlak dönemini yaşamıştır. Obruğun yerleşim yeri olarak da kullanıldığı, obruktaki merdiven ve mağaralardan da anlaşılmaktadır. Merdivenlerle inilen düdenin büyüklüğü nedeniyle tanrısal olduğu düşünülmüş ve kent tarihi boyunca dini bir merkez olmuştur. Bu obruğun içindeki kabartmalarda Armaronrax ailesinin kabartmaları da bulunmaktadır.
Araştırmalar sırasında tespit edilen 15 atölye ve presler, pres yatakları, vida ağırlıkları, pres ağırlık taşları, ezme kapları ve ezme taşları gibi üretim araçları, kentin özellikle geç antik dönemde önemli bir zeytinyağı üretim merkezi olduğunu ortaya koymuştur.
4 – Yerköprü Şelalesi
5 – Alahan Manastırı
6 – Uzuncaburç Olba Antik Kenti
Uzuncaburç Harabeleri olarak da tanımlayabileceğimiz bu özel bölge, Mersin’in Silifke ilçesinde sizleri bekliyor. Helenistik Döneme ait kalıntıları günümüze kadar getirmeyi başarmış olan Mersin Uzuncaburç Olba Antik Kenti, kentte gezilecek en güzel tarihi noktalardan bir diğeri. Tarihi kalıntıları en harika şekilde korumayı başarmış olan bu bölge, sizi Helenistik döneme geri götürecek.
7 – Adam Rocks Rölyefleri
Adam Kayalar belki de Mersin’in tarihi açıdan en güzel yeridir. Ulaşımı son derece zordur ancak buraya ulaştığınızda kayalara şekil verilerek yapılan adamları görmeye bayılacaksınız. Yıl boyunca sayısız turiste ev sahipliği yapan bu bölge, taş kabartmalarıyla ünlü bir kanyon olacak.
Kızkalesi’ne 7 kilometre mesafede olan Mersin Adam Kayalar Kabartmaları, Olba Tapınak Devleti’ndeki kral ve kraliçeyi temsil ettiği düşüncesiyle yapılmıştır. Bu açıdan bakıldığında tarihi açıdan en önemli taş eserlerden biridir. Adam Kayaları’nı yakından görmek için Kızkalesi istikametinde ilerledikten sonra Uzunburç yönüne dönüp 6-7 kilometre sonra bu bölgeye ulaşabilirsiniz.
8 – Cennet ve Cehennem Mağaraları
Narlıkuyu, özellikle Mersin’de sıcaktan bunalanlar için serinleme fırsatı sunan bir yer. Muhteşem bir deniz kasabası desek yanılmış olmayız. Mersin Narlıkuyu aynı zamanda ülkemizin en nadide denizlerinden birine sahip ve özellikle yaz aylarında maksimum doluluk oranına ulaşıyor.