Kapadokya, New York Times’ın “Dünyanın 25 Yeni Harikası” listesinde 5. sırada yer almaktadır ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunmaktadır. Kapadokya, Nevşehir ile birlikte anılsa da Nevşehir ile birlikte Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri’yi de içine alan bir bölgede yer alıyor. Doğal oluşumların meydana getirdiği kayalıklarda insan eliyle açılan yaşam alanları gezi boyunca insanları büyülüyor.
Kapadokya’da göreceğiniz hemen her yerde kendinizi bir gizemin içinde hissedeceksiniz. Bölgede birçok farklı lokasyon bulunuyor ve bu sebeple bu bölgeyi mutlaka bir tur ile gezmelisiniz. Eğer kendi başınıza gezmek isterseniz de hiçbir güzellikten mahrum kalmamak için gitmeden önce detaylı bir rehberden yardım almalısınız.
Biz bu yazımızda bölgede gezebildiğimiz her yeri sizler için rehber niteliğinde anlattık. Ama siz yine de bir gün bu masalsı yeri ziyaret etmeli ve inanamayacağınız güzellikleri kendi gözlerinizle görmelisiniz.
Kapadokya’ya gitmeden önce yapılması gerekenler
Kapadokya’ya gitmeden önce eğer toplu taşıma ile gidecekseniz biletinizi mutlaka ayırtın. Çünkü bu bölge dört mevsim ziyaretçi alıyor ve ulaşım hatları her dönem çok yoğun oluyor. Bu nedenle mutlaka bir seyahat planı yapmalısınız.
Kapadokya’yı bir günde gezemezsiniz. Her güzelliği görmek ve bu rüya gibi bölgenin büyülü güzelliklerinin tadını çıkarmak istiyorsanız bu gezi için en az 3 gün ayırmalısınız. Tatil planınız için mümkün olduğunca fazla zaman ayırırsanız hayatınız boyunca unutamayacağınız tüm güzellikleri rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.
Kapadokya’da konaklama için pek çok farklı seçeneğin sizi beklediğini bilmelisiniz. Ancak diğer tatil bölgelerindeki gibi havuzlu 5 yıldızlı oteller arasından seçim yapabileceğinizi düşünmeyin. Bu özel bölgedeki oteller kayaların arasında yer alıyor ve muhteşem bir işçilikle hazırlanan odalarda misafirler en iyi şekilde ağırlanıyor. Konaklama için tercih edeceğiniz otelleri uzaktan gördüğünüzde gerçekten küçük dilinizi yutacaksınız. Otellerde sunulan hizmet koşulları ve sıcak ortam sizi gerçekten şaşırtacak.
Kapadokya’ya ne zaman gidilir diye bir düşünceniz varsa bu bölgeye her mevsim gidebileceğinizi bilmelisiniz. Ancak mevsimin tadını çıkarmak ve hava koşullarından etkilenmeden tüm güzellikleri yakından görmek istiyorsanız en uygun mevsimin bahar olduğunu hatırlatalım. Bahar aylarında çok fazla güneşli ve karlı havadan etkilenmeden hafif bir esinti eşliğinde bölgenin tüm güzelliklerini görebilir, özellikle gün batımına yakından tanıklık edebilirsiniz.
Kapadokya’da ulaşım için en iyi seçenek araç kiralamak… Yani bölgede minibüsler de var ancak minibüslerle istediğiniz her bölgeye ulaşamayabilirsiniz. Oldukça kısıtlı ve günde çok az sefer yapıyorlarsa. Kiralık araç seçenekleri ile istediğiniz her bölgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Kapadokya’da gezilecek yerler
1 – Gül ve Kızıl Vadi
Gül ve Kızıl Vadi, Kapadokya’da gün batımını izlemek için en güzel yer. Bu vadide, seyir terasında çay ve kahve eşliğinde gün batımına tanıklık ederken duyularınıza hakim olamayacaksınız. Mükemmel bir seyir terasının bulunduğu Kızılçukur Vadisi’ne tercihinize göre ATV’ler veya safari turları ile de ulaşabilirsiniz. Vadiye giriş ücretsizdir ve dilerseniz burada rehberli yürüyüşler de yapabilirsiniz.
2 – Karanlık Kilise
Nevşehir yaklaşık 5.000 yıllık bir tarihe sahiptir ve bölgede oldukça önemli olan Karanlık Kilise bölgenin tarihine ışık tutmaktadır. Kilise içerisine çok az miktarda ışık girmesinden dolayı bu ismi almıştır. Kilisenin içinde adeta görsel bir şölen yaşanıyor. Kiliseye ulaşım kilisenin içindeki merdivenlerle sağlanıyor ve tünellerden geçen ziyaretçiler kilisede Hristiyanlık için önemli olan birçok önemli resmi görünce gördüklerine inanamıyor.
Hiç görmediğiniz bir türe sahip olan Karanlık Kilise’de neredeyse her duvarda ve sütunda bir resim var ve her resim farklı bir olayı anlatıyor. İlk girişte insanı korkutan bu müzede gerçekten çok farklı duygular hissedeceksiniz. Hazreti İsa’nın resminin de bulunduğu müzede Tevrat’tan alınmış birçok olayın resmi de yer alıyor.
3 – Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi, manastır eğitiminin başladığı ilk yer olarak bilinmektedir. Bu özel alanda mezarlıklar, şapeller, kiliseler ve bir yemekhane bulunmaktadır. Bölgede bir de şarap mahzeni bulunuyor, yani burası bir manastır kompleksi. Bu eşsiz bölgeyi yaklaşık 2 saatte gezebilirsiniz.
4 – Uçhisar Kalesi
Uçhisar Kalesi’nin bölgede görebileceğiniz en yüksek peribacası olduğunu belirtmek gerekir. Uçhisar Kalesi’ne girip kalenin tepesine kadar yürüyebilirsiniz. Zirvede muhteşem bir panoramik manzara sizi bekliyor. Uçhisar Kalesi size muhteşem bir balon uçuşu izleme keyfi de sunuyor. Öğleden sonra kaleye çıkarsanız bölgeden gökyüzüne yükselen balonları rahatlıkla izleyebilirsiniz.
5 – Güray Müze – Yeraltı Seramik Müzesi
Güray Müze, Kapadokya gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Bir yeraltı müzesi konseptine sahip olan bu müze hem eserleri hem de müzenin konumu ile sizi büyüleyecek. Farklı bir konsepte sahip olan Güray Müze, Yeraltı Seramik Müzesi olarak da biliniyor. Müzede dünyanın en önemli seramik sanatçılarının sayısız eseri bulunuyor. Kelimelerle anlatılamayacak bu güzellikleri mutlaka görmeli, Selçuklu, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin her birini yakından incelemelisiniz.
6 – Avanos
Avanos, Nevşehir’in ilçelerinden biri ve güzellikleriyle öne çıkıyor. Tarihi dönemlerde birçok kez farklı isimlerle anılan Avanos, son olarak Evanos ismini almış ve günümüze Avanos olarak gelmiştir. Ürgüp’e sadece 5 dakika uzaklıkta olan Avanos, şehirde mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir ilçe. Güzellikleri ile sizi şaşırtacak olan ilçede birçok önemli güzellik bulunmaktadır.
7 – Ihlara Vadisi
Kanyon tarih öncesi çağlarda Melendiz Nehri tarafından oluşturulmuştur. Ihlara köyünün kuzey ucunda, kanyonun içine doğru 100 metreden fazla inen yaklaşık 400 basamaklı bir merdiven bulunmaktadır. MS 7. yüzyıldan itibaren vadiye, evlerini ve kiliselerini Hasan Dağı’nın patlamasıyla biriken tüf taşından çıkaran Bizanslı rahipler yerleşmiştir.
Vadideki Hıristiyan kiliseleri iki gruba ayrılır. Bunlardan ilki Ihlara köyü yakınlarındaki kiliselerdir ve bu kiliseler doğudaki İran ve Suriye’den etkiler taşıyan yerel Kapadokya tipi resimlerle süslenmiştir. Çoğunlukla İkonoklazm’dan öncesine tarihlenirler, ancak zaman içinde genellikle daha yeni tarzlarda yeniden boyanmışlardır. İkinci grup Belisarma köyü yakınlarında yer alır ve Makedon sanatı olarak bilinen onuncu ve on birinci yüzyıl Bizans tarzındaki kiliselerden oluşur.
8 – Aşk Vadisi
Kapadokya Aşk Vadisi, Kapadokya’nın en romantik yeridir. Bu vadi aşıkların sıklıkla geldiği bir yerdir ve sayısız evlilik teklifinin burada gerçekleştiğini biliyoruz. Aşıklar Tepesi olarak da hatırlayacağınız bu tepe muhteşem bir manzaraya sahip ve size panoramik bir görüntü sunuyor. Bu vadiye geldiğinizde araba ile giremeyeceğiniz birçok özel alanı görme imkânına sahipsiniz. Fotoğraf çekmek için en ideal tepelerden biri olan Aşk Vadisi’ne geldikten sonra ayrılmak istemeyeceksiniz.